ЗСУ використовують на фронті 30 собак-роботів, — Bild

ЗСУ ввели у бій собак-роботів BAD.2

Собаки-роботи пробираються крізь окопи та зарості — там, де українські військові не повинні наражатися на зайву небезпеку і де безпілотники вже не бачать.

«BAD.2 безстрашно прокрадається зоною смерті на фронті на Донбасі, під градом бомб все ближче наближаючись до позицій ворога. Новий кошмар Путіна: собаки-роботи винюхують російських солдатів!» — як працюють чотирилапі роботи, якими вже користуються українські військові розповіло німецьке видання Bild.

ЗСУ ввели у бій собак-роботів BAD.2 британської компанії Brit Alliance. Це компактні, міцні та маневрені сухопутні дрони на чотирьох лапах, якими керує оператор.

ЗСУ ввели у бій собак-роботів BAD.2

Вони допомагають дістатися туди, куди не може потрапити повітряний дрон. Наприклад, усередину будівель чи російських окопів. Собаки-роботи з відеокамерою розвідують околиці, виявляють міни-пастки, стежать за пересуванням російських солдатів. Це значно знижує ризик для українських розвідників.

ЗСУ ввели у бій собак-роботів BAD.2

«Ми були стурбовані дедалі частішими повідомленнями про втрати на фронті через ворожі дрони, — сказав BILD глава Brit Alliance Кайл Торберн. — Тому ми обговорили можливості безпечнішого рішення для розвідки у зонах підвищеного ризику. [...] Результати разючі. Наші собаки-роботи виконують розвідзавдання на передовий, знижуючи ризик для солдатів-людей. Це не лише підвищує ефективність бойових дій, а й зміцнює моральний дух армії».

За даними видання, зараз на фронті понад 30 таких собак. Завдяки камуфляжу від німецької фірми Concamo, який знижує помітність в інфрачервоному діапазоні, їх практично неможливо виявити. Робопси безшумно крадуться по полю бою зі швидкістю до 15 км/год і діють у розташуванні противника в радіусі 3,5 км впродовж п'яти годин. Їхня вартість залежно від модифікації: від 4000 до 8000 євро.

«Це ніщо в порівнянні з людським життям», — зазначають оглядачі Bild.

Першими робопсів випробували бійці 28-ї окремої механізованої бригади ЗСУ.